Zvíťazí Prešovský gúgl? Prešovčania, ukážme, že sme najlepší!

06.11.2013 Prešov

Prešov, 6.11.2013 - Informačné technológie na radnici slúžia na zlepšovanie procesov.

Už 12. ročník Medzinárodného kongresu ITAPA 2013: Putting IT together, sa bude konať v dňoch 12. - 13. novembra 2013 v Bratislave. Súčasťou je slávnostné odovzdávanie ocenení Cena ITAPA 2013 pre najlepšie projekty informatizácie spoločnosti. Mesto Prešov sa prezentuje na tomto prestížnom podujatí troma projektmi, ktoré pozitívne zviditeľňujú rozvoj a využívanie informačných technológií v každodennom živote.

„Sme dynamické, moderné, transparentné mesto s priamou a otvorenou komunikáciou s našimi občanmi,“ uviedol primátor Pavel Hagyari, ktorý prešovskú samosprávu dáva za príklad ostatným verejným inštitúciám, ktorá pre verejnosť, občanov a podnikateľov vie sprístupniť svoje evidencie a databázy jednoduchým spôsobom, bez poplatkov, obmedzení alebo komplikovaných žiadostí. Tieto údaje sú tak k dispozícii non-stop, 24 hodín denne, 7 dní v týždni, 365 dní v roku.
„Prvý projekt s názvom Prešovský „gúgl“ má za hlavný cieľ riadeným automatizovaným a efektívnym spôsobom ľahko sprístupniť stále aktuálne údaje z vybraných agend vnútorného informačného systému mesta s prepojením na mestskú mapu i Google maps,“ vysvetlila hlavnú ideu Mariana Hurná z oddelenia informatiky. Ako ďalej doplnila, týmto projektom sa spätne vracajú občanom užitočné informácie, ktoré pre výkon svojich samosprávnych agend úrad prvotne zbiera a spracúva. „Pridanou hodnotou je spojenie výhod Google maps s jeho StreetView a presnej evidencie nových adries prepojených s „mestskou“ mapou, ktorá je oveľa aktuálnejšia, v takejto komplexnosti neposkytuje údaje zo svojich vnútorných systémov žiadna inštitúcia verejnej správy,“ zdôraznila jedinečnosť tejto služby M. Hurná.

Prešovčania, podporme v hlasovaní Prešovský "gúgl"!
Ako na to? Stačí napísať do komentu Prešovský "gúgl":
https://www.facebook.com/itapa2012/posts/775023449179996

Projekt je možné vyskúšať napr.:
Adresy http://egov.presov.sk/Default.aspx?NavigationState=840%3A0%3A
Ulice http://egov.presov.sk/Default.aspx?NavigationState=160%3A0%3A
Psy http://egov.presov.sk/Default.aspx?NavigationState=103%3A0%3A
a ešte vyše 20 iných tém a máp :-)

Druhý projekt s názvom 33 v jednom - Jednotná ekonomika organizácií mesta Prešov predstavuje ani nie ročnú skúsenosť s vybudovaním a bežnou prevádzkou centrálneho riešenia spracovania ekonomických agend pre organizácie mesta. „Projekt v sebe spája niekoľko rovín IT riešení, ide o samotné riešenie ekonomických agend, ktoré spĺňa všetky potrebné legislatívne a odborné náležitosti, dátové centrum, ktoré zabezpečuje parametre, ktoré by si žiadna organizácia finančne ani odborne nedokázala pokryť, a ktoré sú „zdieľané“ z úrovne Mestského úradu, komunita vyše 100 nových používateľov, ktorí sa vedia zastúpiť, poradiť si, či pracovať nezávisle od „kancelárskej stoličky“ na ktoromkoľvek zariadení v rámci organizácie, Mestského úradu alebo aj mobilne pripojenom notebooku a publikovanie finančných údajov za mesto a jeho organizácie ako celok, teda nie iba mestský úrad, ale všetko, čo je pokrývané rozpočtom mesta,“ vysvetlila druhý s podaných projektov M. Hurná. Spojenie týchto štyroch rovín v jednom projekte je podľa jej slov výsledkom ochoty a skúsenosti všetkých zapojených používateľov, garantov a manažérov projektu. „Toto všetko dáva projektu reálnosť jeho trvania a využívanie, stavia základ pre prínosy a zároveň je veľmi dobrým príkladom toho, že i na úrovni samosprávy mesta je možné budovať riešenia, ktoré doposiaľ boli iba doménou ministerských rezortov alebo VÚC,“ doplnila M. Hurná.

A do tretice všetko dobré s originálnym projektom s názvom Dajme občanovi všetko do „jednej obálky“, ktorý dokumentuje zlepšovanie a optimalizáciu vnútorných procesov pri daňovom konaní s cieľom zefektívniť pracovné postupy a náklady pri doručovaní zásielok občanom. „Optimalizáciou procesu vydávania rozhodnutí v jednej obálke sa ušetrili tohto roku finančné prostriedky v objeme 31 496 €, o 50% sa znížila náročnosť spracovania a zasielania 20 320 ks rozhodnutí,“ vyčíslila výsledky M. Hurná. Rozmenené na drobné, daňovému subjektu je zasielaná iba jedna zásielka - „obálka”, v ktorej sú všetky výstupy. Doručovanie „všetkého naraz” tak poskytuje komplexnú informáciu a šetrí čas daňových poplatníkov. „Do samotného projektu bol zapojený pracovný tím, ktorý pozostával zo zamestnancov MsÚ Prešov – oddelenia daní a poplatkov a oddelenia IT a tiež zo špecialistov za stranu dodávateľa mestského informačného systému,“ doplnila na záver M. Hurná ako jedna z koordinátorov týchto projektov.

ITAPA (Informačné technológie a verejná správa), ktorej cieľom je o.i. aj zvýšiť prestíž informačných technológií v celej spoločnosti, je vrcholnou platformou podujatí na Slovensku v oblasti eGovernmentu. Tento rok ITAPA privíta viac ako 90 spíkrov z vyše desiatich krajín celého sveta a bude sa orientovať na spustenie projektov verejnej správy, ako aj formuláciu praktických odporúčaní na aktuálne výzvy a predstavenie projektov pre nové programové obdobie.
Modernizácia a informatizácia inštitúcií verejnej správy je veľkou výzvou. Na Slovensku a v zahraničí sa odohráva v tejto oblasti veľmi veľa zaujímavých aktivít a projektov, ktoré vedú k zvyšovaniu efektivity úradov, či zlepšovaniu kontaktu s občanmi. Prešovská samospráva tak ide príkladom a ukazuje ostatným verejným inštitúciám, že pre verejnosť vie sprístupniť svoje evidencie a databázy jednoduchým spôsobom, bez poplatkov, obmedzení alebo komplikovaných žiadostí. Jednoducho mesto vie byť pre svojho občana užitočné aj tým, že mu poskytne vhodné informácie. Samotný proces publikovania údajov je plne automatizovaný.

(vkg)
 

Vyberte región

mark